Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ügyészi hibák

2008.04.14

Az eset Amerikában történt, egy Egyetemen. Híres lacrosse játékosok, akiket megvádoltak nemi erőszakkal.

A csapat játékosai egy kemény mérkőzés után,visszatértek az egyetemre még edzeni. Fáradtak voltak és az gondolták jól esne nekik egy kis szórakozás. Néhány végzős azt gondolta, miért ne hívnának meg néhány sztriptíztáncosnőt. Sajnos csalódniuk kellett, hiába szervezték le a lányokat aznap éjszakára, mert a lányok későn érkeztek, táncolni nem tudtak és pár perc volt az egéyz. A fiúk nem tudták eldönteni részegek vagy drogosak. A lányok kötötekedtek, ezért a fiúk megjegyzéseket tettek rájuk és a két hölgy kiviharzott a szobából, majd később visszatértek a mosdóba. Sok fiú elhagyta a bulit. A három megvádolt fiú eközben( Dave,Collin,Reade),elhagyta a házat.  A hölgyek viselkedése egyre bosszantó volt, az egyik elviharzott autójával, a másikhoz (Crystal) rendőrt hívtak a házban maradtak, mert nem tudtak az erőszakosságával mit kezdeni, sőt a hölgy igen zavartan viselkedett, ezért elmegyógyintézetbe szállították. Crystal, nevezzük most már így a hölgyet,elkezdett vádaskodni, hogy őt megerőszakolták és azonnal elengedték, majd erőszak áldozataként kezelték. Crystal részletekbe menően ecsetelte, mit művelt vele állítólag három fickó, de leírni nem igazán tudta őket. A rendőrök próbáltak neki segíteni, hogy képről hátha felismeri a fiúkat, de úgy sem tudta. Kiválasztott ötöt ugyan, de állította, hogy csak három volt. A kiválasztottak között nem szerepelt a három fiú, Reade, Collin és Dave. később mégis tétován , nem teljes bizonyosságal jelölte meg ezeket a fiúkat, akikre az előtt nem is reagált a képek alapján. Eközben Collin és Readet fölfügesztették az egyetemen. Evans megszerezte a diplomáját mire vádemelésre került a sor. Eset érdekességéhez hozzátartozik, hogy még kiválasztott egy embert a hölgy, aki nem is tartózkodott aznap a városban. 

Az ügy hogyan folytatódik és miben hibázott az ügyész, hogyan tette tönkre három fiatalember életét, akik minta tanulók és játokosok voltak?

Először is a felhajtás, ahol megbélyegzik a srácokat, a játékosokat, újság címlapján hozzák őket. " A faji mocskolódás és egyre erősödő rettegés éjszakája végül nemi erőszakba torkolott. " " lacrosse banditák". Mindenféle mocskolódáson mentek át a srácok és senki nem kutatta az igazságot. Az újságírók elfelejtették, hogy a csapat mennyit tett a városért, ahol tanítottak, korrepetelták a fiúk az általános iskolában színesbőrű és spanyol diákokat. A csapatban színebőrű fiatal is játszik, akit nagyon szívélyesen fogadták.

Az iskola elfordult tőlük, magukra hagyták őket. A tanárok sokkal csúnyábban és megalázóan viselkedtek velük mint diák társaik. A szüleik mellett egyetlen egy ember állt mellettük és az edzőjük volt Mike, aki hitt végig ártatlanságukban, hiszen nagyon jól ismerte őket. Mike edzőt 16 év után mentettek fel az Egyetemen.

Térjünk egy kicsit vissza az ügyészre Mike Nifongra.Milyen is tud lenni egy ügyész. Az ügyész úr szinte hadjáratott indított. Nyilatkozatott adott újságoknak, valótlan állításokkal, miszerint orvosi látlelet alapján egyértelműen a játkosok voltak. Fölszította a faji és osztálygyűlölködés lángját. Kijelentette a játékosok hulligánbanda tagjai. Nifong ügyész figyelmeztetett minden játékost, hogy bűnsegédi és bűnrészesség vádjával mások ellen is eljárás indulhat, ha nem működnek együtt a hatóságokkal és a DNS tesztek mindent fognak bizonyítani. Nifong kérésére elkészültek a viszgálatok, kettő is készült külön, hogy minden idegenkezűséget kizárjanak. mindkét tesz negatívnak bizonyult. Folytassam tovább a sort, előzményként feltárom, mit vallot az állítólagos megerőszakolt Crystal társa. A hölgy, nevezzük Kimnek elmondta a rendőségen, hogy kamu az egész és senki nem erőszakolta meg Csystalt. Három orvos és öt növér vizsgálta meg a hölgyet és nem találtak sem külső sem belső sérelmi nyomokat a megerőszakolásra. Az viszont tény volt, hogy a táncosnő pszichés betegséggel küzködött, amire gyógyszert szedett és ivott rá. A DNS minták negatív eredményét az ügyész figyelmen kívül hagyta és más még olyan bizonytékot, amit orvosok és Crystal táncos társa tett vallomásba.

Végeredmény: 2007 júniusában az Észek-Karolinai Jogi Kamara fegyelmi bizottsága megfosztotta Mike Nifong kerületi ügyészt szakmai működési engedélyétől. Az ítélet indoklásában kimondta, hogy Nifong " tisztességtelen szakmai gyakorlat, csalás, megtévesztés vagy félreértelmezés" vétségében marasztaltatott el.  A fiúkat felmentették a vádak alól és az Egyetem peren kívül megegyezett az edzővel és a három meghúrcolt, vétlen sráccal.

Tanulság: A fiúk sorsa és az edzőjüké ma már biztosan jól megy. Mindannyian elhagyták az Egyetemet. Az ügyészi túlkapás felülmúlhatatlan és sok ember sorsa függ ilyen emberektől. Míg Amerikában van arra mód, hogy elítéljék őket ártatlan emberek megvádolásával, figyelmenkívül hagyva a bizonyítékokat, addig Magyarországon sajnos ezt semmi sem korlátozza. Vádolnak, közben nem ismerik a teljes anyagot, mert nem is olvasnak bele. Felületesen szemlélik, elolvasva az elfogult rendőrök, nyomozók írásait. Erre alapoznak és fontos részleteket átugornak, mi bizonyíthatja egy egy ember ártatlanságát. Nálunk a média szintén harap a felmagasztalt dolgokra, megalázzva bárkit. Közben senki nem ás a z igazság mögé. Egy ügyésznek nem csak az lenne a dolga, hogy vádoljon, hanem az is ha vádol biztos alapokra tegye azt és ássa bele magát az esetbe úgy, hogy annak minden pontját részletesen ismeri. Ha pedig kell, akkor igenis ne szégyelje kimndani az igazságot egy emberől, aki talán ártatlan.

Szerintem ettől jó egy ügyész" nemcsak a bűnt ismeri fel, hanem az ártatlanságot is"!

Az eset érdekessége a tanárok viselkedés.Elítéltek úgy a diákokat, hogy nem bizonyosodtak meg a részletekről, sőt ők is figyelmen kívül hagyták a DNS és egyéb vizsgálatok eredményeit, a másik táncos nő vallomását, ami mind igazolta a fiúk ártatlanságát. Milyen társadalom az, ahol tanárok mocskolódnak, és kitaszítják embertársaikat, sőt tüntetést szerveznek. Így tanítanak embereket az életre, a tisztességre? Talán ez nem fordulhatna itt elő Magyaországon is?, és a diákok, akik ott voltak a meccseken, ismerték a fiúkat, nem álltak ki mellettük, hanem tüntetésben pellengére állították őket! Nem gondoltak bele, talán velük is történhetet volna,mind ez egy kis szórakozás miatt! Hisz tudjuk az egyetemi élet nem csak a tanulásról szól, hanem  a barátokról az ismerettségekről és a bulikról. Kevés barát és diáktárs állt melléjük és ezért tisztelet jár nekik, hisz ők bíztak bennük, bíztak társaik ártatlanságában.

Miért ítélünk el embereket úgy, hogy nem bizonyosodunk meg ártatlanságukról. Mert az ember gyarló! Talán az emberiség még nem jutott el egy magasabb rendű intelligenciához.